Televisio on suosituin laite videosisällön katseluun, mutta katsojilla on valinnanvaikeuksia sisällön suhteen
- Suomalaiset katsojat haluavat paljon erilaista videosisältöä, mutta ovat pyörällä päästään mittavan tarjonnan suhteen. 53 % katsojista ei aina tiedä mitä valita laajasta videotarjonnasta, kun muualla Euroopassa luku on 60 %.
- Suomessa 56% katsojista ei koe mainontaa häiritsevänä ohjelman aikana, jos sen ansiosta päästään katsomaan korkealuokkaisia ohjelmia ilmaiseksi tai halvemmalla.
- Videosisällön kulutuksessa on nähty mielenkiintoisia trendejä ja kehitystä Suomen markkinoilla. Suomalaisten suosituimpia tapoja kuluttaa videosisältöä tv-laitteilla ovat lineaaritelevisio (ainakin kerran viikossa: 70 % vastaajista, lasku -2 % vuoteen 2023 verrattuna), SVOD (60 %, kasvu +7 %), AVOD/ FAST (59 %, kasvu +45 %), YouTube (54 %, kasvu +3 %) ja BVOD (53 %, lasku -5 %).1
- 76 % suomalaisista omistaa älytelevision - kasvua on edellisvuodesta 10 %.
- The New Life of the Living Room -tutkimus vertaa ensimmäistä kertaa eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten asenteita television videosisältöjä kohtaan. Eurooppalaiset suosivat lineaarista televisiota, kun taas useimmat yhdysvaltalaiset käyttävät maksullisia suoratoistopalveluita ja lyhytmuotoista videosisältöä.
Helsinki, 23 huhtikuuta 2024: RTL-konsernin kansainvälinen mediamyyntitalo RTL AdAlliance esitteli tänään The New Life of the Living Room -tutkimuksen tulokset suoratoistotapahtumassa Lontoossa. Tutkimus tehtiin nyt kolmannen kerran. Yritys kertoo lisää tutkimuksesta ja pohjoismaisista mediamarkkinoista NextM:ssä Tukholmassa 24 huhtikuuta.
RTL AdAlliancella on Pohjoismaissa toimistot Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Pohjoismaiset toimistot esittäytyvät virallisesti Tukholman NextM:ssä. Helsingin, Oslon ja Tukholman toimistoja johtavat Halvard Kristiansen, Managing Director Nordics Demand & Advertising Partnerships, ja Stephen Byrne, Vice President Partnership Development & Managing Director Nordics.
Tämä ainutlaatuinen tutkimus tarjoaa syvällisen katsauksen eurooppalaisten asenteisiin videosisältöä kohtaan. Se vertaa ensimmäistä kertaa videokuluttajien tottumuksia 11 Euroopan markkina-alueella (mukaan lukien Suomi, Norja, Ruotsi ja Tanska) verrattuna Yhdysvaltoihin. Tulokset paljastavat, että videota katsotaan yhä useammalla eri tavalla, ja että katsojat sanovat hukkuvansa nykypäivän sisältötarjontaan.2
Vaikka televisio on eurooppalaisten suosikkilaite videon katseluun – yli kolme neljäsosaa kaikista vastaajista (76 %) käyttää sitä päivittäin – televisiot ja älypuhelimet ovat yhdysvaltalaisten katsojien joukossa ensimmäisellä sijalla (molempia käyttää päivittäin 74 %). Älypuhelimet ovat toiseksi suosituimpia eurooppalaisten vastaajien keskuudessa (64 %), kun taas tietokoneet ja kannettavat tietokoneet ovat kolmannella sijalla sekä Yhdysvalloissa (50 %) että Euroopassa (41 %). Myös tabletteja käytetään edelleen paljon, vaikkakin muita laitteita alhaisemmalla tasolla (31 % käyttää niitä päivittäin Euroopassa ja 46 % Yhdysvalloissa).
Älytelevisiot ovat muuttaneet tapaa katsoa videosisältöä olohuoneessa. Digitaalisella videosisällöllä on nyt merkittävä rooli älytelevision katselussa. Lineaarinen televisio on edelleen suosittu amerikkalaisten ja eurooppalaisten keskuudessa siitä huolimatta, että monipuolista sisältöä voi katsoa usealta eri kanavalta. Yli kaksi kolmasosaa vastaajista (69 % Euroopassa, 68 % Yhdysvalloissa) katsoo lineaarista televisiota vähintään kerran viikossa. Eurooppalaisten katsojien keskuudessa lineaarinen televisio on katsotuin videosisältökanava tv-laitteissa. Yli puolet eurooppalaisista vastaajista sanoo, että lineaarinen televisio on ensimmäinen valinta, kun televisio kytketään päälle.
Yhdysvaltalaiset katsojat valitsevat yhä useammin suoratoiston. Siellä katsotaan enemmän älytelevisioiden maksullisia suoratoistopalveluita (SVOD, 77 %) ja lyhytmuotoisia verkkovideoita (72 %) viikoittain kuin Euroopassa (vastaavat luvut ovat 69 % ja 55 %). Suurin ero yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten vastaajien välillä on mainosrahoitteisessa tilausvideossa (AVOD) ja ilmaisessa mainosrahoitteisessa suoratoistotelevisiossa (FAST). Vaikka lähes kaksi kolmasosaa (62 %) yhdysvaltalaisista vastaajista katsoo mainoksilla rahoitettua suoratoistosisältöä vähintään kerran viikossa, vain neljännes eurooppalaisista tekee niin.
Mainosrahoitteisten suoratoistopalveluiden mainokset koetaan osaksi katselukokemusta
Yksi syy eroon voi olla erilainen suvaitsevuuden aste mainosten suhteen. Yhdysvalloissa vain noin kolmannes vastaajista ärsyyntyy videomainoksista millä tahansa alustalla (esim. 32 prosenttia ärsyttää lineaariset TV-mainokset ja 30 prosenttia AVOD-mainokset). Eurooppalaiset ovat vähemmän suvaitsevaisia.
Markkinoijille kuitenkin löytyy jotain positiivista: eurooppalaiset katsojat pitävät mainoksia AVOD- ja SVOD-alustoilla vähemmän ärsyttävinä kuin muilla alustoilla, kun taas lyhyen videon mainokset koetaan ärsyttävimmiksi sekä Euroopassa (57 %) että Yhdysvalloissa (38 %).
Videon katsominen kotona on suosiossa, ja katsojat haluavat mahdollisimman monia vaihtoehtoja aina laitteen ja alustan valinnasta siihen katsovatko he mainoksetonta sisältöä. Mutta saatavilla olevan sisällön valtava määrä luo valinnan paradoksin monille katsojille. Eurooppalaisista 60 prosenttia sanoo tuntevansa joskus olevansa hukassa, kun he näkevät tarjolla olevan sisällön määrän. Myös 64 prosenttia yhdysvaltalaisista vastaajista myöntää, että he eivät toisinaan tiedä mitä valita.
Kommentti
Aki Ronkainen, Head of International Sales Nordics, Head of Sales Finland, RTL AdAlliance:
”Nyt kun 78 % eurooppalaisista omistaa älytelevisiolaitteen vuonna 2024 (+5 % vuodessa), verkkoon yhdistetystä televisiosta on tulossa normi. Suomessa älytelevisiomarkkinoiden kasvu on ollut vieläkin suurempaa. Selvityksen mukaan 76 % suomalaisista omistaa älytelevision, eli kasvua on edellisvuodesta 10 %."
"Videopalveluiden kasvu avaa brändeille uusia mainonnan kosketuspisteitä, mutta tuo myös mukanaan uusia haasteita. Yksinkertaisuus, luottamus ja sisällön löydettävyys ovat keskeisiä mediatrendejä, jotka muokkaavat sisältö- ja mainosvalintoja."
Kattava tutkimus perustuu helmikuussa 2024 tehtyyn kvantitatiiviseen kyselyyn, joka kattoi yli
10 000 18-64 -vuotiasta vastaajaa Iso-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Alankomaissa, Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja ensimmäistä kertaa myös Belgiassa ja Yhdysvalloissa.
Yhteystiedot
VP Brand & Communications
Carine Jean-Jean
carine.jeanjean@rtl.com
+33 6 30 51 58 73
PR Director
Kathrin Müller
kathrin.mueller@rtl.com
+49 40 286 686 117
Head of International Sales Nordics, Head of Sales Finland
Aki Ronkainen
aki.ronkainen@rtl.com
+358 50 310 3133
Lisätietoja RTL AdAlliancesta
RTL AdAlliance – yksinkertaisuutta mainostajille ja lisäarvoa julkaisijoille.
RTL Groupin tytäryhtiö RTL AdAlliance kokoaa huippusisällön julkaisijat saman katon alle, mikä takaa, että kansainväliset tuotemerkit kohtaavat eurooppalaisen yleisön. RTL AdAlliance yhdistää Euroopan menestyneimmät lähetystoiminnan harjoittajat, julkaisu- ja mainosteknologiayritykset ja tarjoaa brändeille pääsyn yli 100 televisiokanavaan, 350 painettuun julkaisuun ja 5000 premium-verkko-omaisuuteen. Vertaansa vailla oleva kattavuus Euroopassa ja sen ulkopuolella perustuu yli 150 miljoonaan päivittäiseen TV-katsojaan, 37 miljoonaan osoitteelliseen TV-talouteen ja enemmän kuin 4 miljardin verkkovideomainoksen näyttökertaan kuukaudessa yhden virtaviivaistetun palvelun kautta.
250 mediamyynnin asiantuntijaa ympäri maailmaa tukevat kansainvälisiä mediakampanjoita taaten niiden onnistumisen. Mainostajat saavat yksinkertaisen pääsyn korkealuokkaiseen, bränditurvalliseen mediatilaan, joka tavoittaa vain kiinnostuneimmat yleisöt. RTL AdAlliance tarjoaa myös uusimpia näkemyksiä ja innovaatioita mediamaailmalle. Lisäksi RTL AdAlliance antaa julkaisijoille mahdollisuuden hyödyntää premium-tarjontaansa paremmin hyödyntämällä älykkäämpiä, yksinkertaisempia kaupallistamisstrategioita, Euroopassa kehitettyjä adtech-ratkaisuja ja mediamyynnin asiantuntemusta.
RTL AdAlliancella on pääkonttori Luxemburgissa ja Hampurissa, ja sillä on toimistoja eri puolilla Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa.