Swedish
April 23rd, 2024
Reading time 6 min.

Vanligast att se på video via TV-apparaten, men svenska tittare överväldigas av det stora utbudet

  • Genomsnittsvensken ser mindre på linjär TV än tittare i Europa och USA, men TV-apparaten är favorit för att se på video, 72 procent av svenskar använder TV:n för att se på video minst en gång i veckan. Det visar årets undersökning  “The New Life of the Living Room”. 
     
  • Alla användare, oavsett kontinent, vill ha ett brett utbud av videoinnehåll, men de överväldigas samtidigt av det stora utbudet. 64 procent av svenskar och 60 procent av européer tycker det är svårt att välja.
     
  • Resultatet från undersökningen presenteras av RTL AdAlliance, RTL:s internationella säljorganisation, på NextM i Stockholm 24 april. Det markerar också företagets nordiska etablering med kontor i Sverige, Finland och Norge, som leds av Halvard Kristiansen och Stephen Byrne. 

Stockholm, 23 april, 2024:  RTL AdAlliance presenterar idag resultatet från den tredje årliga upplagan av undersökningen The New Life of the Living Room, via ett strömmat live-event i London. Den nordiska mediemarknaden kan ta del av undersökningen på NextM i Stockholm den 24 april. 

Presentationen på NextM i Stockholm markerar även RTL AdAlliance officiella entré i Norden. RTL AdAlliance har kontor i Helsingfors, Oslo och Stockholm och leds av Halvard Kristiansen, VD för Nordens Demand & Advertising Partnerships och Stephen Byrne, Vice President Partnership Development & VD Norden.  

Den unika undersökningen om tittarvanor ger en detaljerad bild av de europeiska attityderna till video-innehåll. För första gången jämförs tittarvanorna på 11 europeiska marknader, inklusive Danmark, Finland, Norge och Sverige, med USA. Resultatet visar på en ökad diversifiering vad gäller videokonsumtion och att tittare känner sig överväldigade av det stora utbudet. 

Européer föredrar att titta på video via TV-apparaten, mer än tre fjärdedelar av de svarande (76 %) använder dagligen TV för att se på video. Motsvarande siffra i Sverige är 72 %. I USA delar däremot för första gången TV och smartphones första platsen (båda används dagligen av 74 %). Smartphones rankas på andra plats av européer och svenskar (64 % respektive 62 %) medan PC och plattor ligger på tredje plats i både USA och Europa (41 %). Plattor fortsätter vara relevanta, men till en lägre grad än andra enheter (31 % använder dem dagligen för videokonsumtion i Europa och 46 % i USA). 

Smarta TV-apparater har ändrat tittares engagemang med videoinnehåll i vardagsrummet. Digitalt innehåll spelar numera en viktig roll i smarta TV-tittares upplevelse. Men trots det ökade utbudet av innehåll fortsätter linjär TV vara populär bland både amerikaner och européer. Mer än två tredjedelar av de svarande (69 % i Europa och 68 % i USA) ser på linjär TV minst en gång i veckan. Det ska jämföras med 55 % i Sverige. Bland europeiska tittare är det de linjära kanalerna som är mest populära på TV-apparaten och mer än hälften säger att linjär TV är dit de går först när de slår på TV:n. Det gäller i ännu högre grad i Sverige där live-kanalerna är första destinationen för 57 %. Catch-up TV är också populärt i Sverige, 59 %, jämfört med 47 % i Europa i genomsnitt använder tjänsten minst en gång i veckan. 

Tittare i USA väljer allt oftare strömmad video, med fler Smart-TV-tittare som väljer prenumerationsbaserad video on demand (SVOD 77 %) och nätbaserad kortformsvideo (72 %) i veckan än i Europa (68 % respektive 55 %). Den största skillnaden mellan svarande i USA och Europa gäller annonsbaserad video on-demand (AVOD) och gratis annonsbaserad strömmad TV (FAST). 

Medan närmare två tredjedelar (62 %) av amerikanska svarande tittade på annonsbaserat gratis strömmat innehåll i veckan, var motsvarande siffra i Europa bara en fjärdedel. 

Reklam i annonsbaserade strömmade tjänster ses som en del av tittarupplevelsen.

En anledning till skillnaderna kan vara de olika attityderna till reklam. Medan bara cirka en tredjedel av de amerikanska svarande irriterades av videoreklam oavsett plattform (exempelvis irriteras 32 % av linjär TV-reklam och 30 % irriteras av AVOD-reklam) är europeiska tittare mindre toleranta. 

Men det finns en ljuspunktför annonsörer: Europeiska tittare är mindre irriterade över reklam på AVOD och SVOD-plattformar än på andra plattformar. Reklam på kortforms-video uppfattas som mest irriterande både i Europa (57 %) och USA (38 %). 

 Att se på video hemma är en av tittarnas favoritaktiviteter och de vill ha så stora valmöjligheter som möjligt, från att kunna välja olika enheter och plattformar till att bestämma om det ska vara reklamfritt eller inte. Men de enorma volymerna av innehåll skapar också problem med att välja. 60 procent av europeiska svarande säger att de ibland går vilse bland alla möjligheter och 64 procent av svarande i USA säger att det kan vara svårt att välja ibland.  

Citat

Halvard Kristiansen, VD för Nordens Demand & Advertising Partnerships på RTL AdAlliance:  

“Att ha så mycket att välja på att det bli svårt att välja är en ny trend inom video. Användare uppskattar bredden och att kunna titta på många olika enheter och plattformar, men de vill samtidigt ha enkel tillgång till sina favoritprogram och filmer. Paketerade erbjudanden, som 44 procent är intresserade av i USA och 38 procent i Europa, signalerar samma trend. Enkelhet, tillit och närhet är de tydligaste medietrenderna vi ser och som påverkar innehåll och val idag. 

Det starka och sedan länge etablerade medielandskapet uppfyller flera av förutsättningarna för alla tre faktorer, men kräver att medieförsäljning expanderar utanför nationella och regionala marknader för att hänga med i den globala konkurrensen. Med RTL AdAlliance samlar vi europeiskt premiuminnehåll för att skapa attraktiva paket för internationella annonsörer och därmed stärka nationella media över hela Europa och i Norden, medan vi samtidigt kan erbjuda nordiska annonsörer enkel tillgång till europeisk reklampublik.” 

Den omfattande undersökningen är baserad på en kvantitativ studie genomförd i februari 2024. Den omfattar 10 000 svarande i åldern 18-64 år i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Nederländerna, Danmark, Norge, Sverige, Finland och för första gången Belgien och USA. 

Kontakt

VP Brand & Communications 
Carine Jean-Jean 
carine.jeanjean@rtl.com 
+33 6 30 51 58 73 

PR Director  
Kathrin Müller 
kathrin.mueller@rtl.com 
+49 40 286 686 117 

Om RTL AdAlliance

RTL AdAlliance – enkelhet för annonsörer och ökat värde för publicister 

Medieförsäljningsgruppen RTL AdAlliance, ett bolag inom RTL Group, samlar premiuminnehåll från publicister under ett tak och gör det enklare för internationella varumärken att nå en europeisk publik. Genom att kombinera de mest framgångsrika TV-bolagen, mediehusen och adtech-företagen i Europa, erbjuder RTL AdAlliance varumärken tillgång till över 100 TV-kanaler, 350 printmedier och 5 000 premium webbplattformar. Dessa ger tillgång till totalt 150 miljoner dagliga TV-tittare, 37 miljoner addresserbara TV-hushåll och mer än 4 miljarder annonsvisningar på online video i månaden. Allt i en samlad strömmad tjänst med oslagbar räckvidd inom och utanför Europa. 

250 experter inom medieförsäljning över hela världen erbjuder dedikerad support för framgångsrika internationella mediekampanjer. Annonsörer får enkelt tillgång till premium och varumärkessäkra medieutrymmen som når den mest engagerade publiken. RTL AdAlliance erbjuder även de senaste insikterna och innovationerna inom medievärlden. Dessutom ger RTL AdAlliance bättre möjligheter för publicister att öka intäkterna på sitt premiuminnehåll smartare och enklare strategier, adtech-lösningar utvecklade i Europa och särskild expertis inom medieförsäljning. 

RTL AdAlliance har sitt huvudkontor i Luxembourg och Hamburg, Tyskland samt ytterligare kontor i Europa och Nordamerika. 

För mer information följ oss på LinkedIn och Instagram